Konkarin avopalvelut tekevät työtään suurella sydämellä
Uutiskirje 29.9.2022 Katso verkossa »
Konkarin avopalvelut tekevät työtään suurella sydämellä

Konkari-kodin lastensuojelun avopalveluissa työskentelee neljä ammattilaista, jotka tekevät noin 40 asiakasperheen kanssa töitä Porissa ja Satakunnan alueella. Lastensuojelussa sijoitus kodin ulkopuolelle on vasta viimesijainen keino, jos muut perhettä auttavat tukitoimet koetaan riittämättömäksi.

Konkari-kodin työntekijät käyttävät työskentelyssään lastensuojelun systeemistä viitekehystä, mikä näkyy työntekijän tapana tukea perhettä ja perheen keskinäistä vuorovaikutusta. Työntekijän on osattava olla mukana perheen systeemissä jäämättä kuitenkaan osaksi systeemiä.

– Kuten sijaishuollossakin, avopalveluissa perheen kanssa työskentely aloitetaan aina ensin suhteen luomisesta asiakkaaseen, kertoo Konkari-kodin avopalveluiden vastaava ohjaaja Petra Kuisma.

Monella asiakkaalla neuropsykiatrian haasteet näkyvät arjessa, ja perheet tarvitsevatkin usein apua juuri jokapäiväisten perusrakenteiden luomiseen. Konkarin avopalveluiden työntekijöillä on laaja osaaminen neuropsykiatristen haasteiden kanssa toimimisesta. Asiakastapaamisten yhteydessä usein käytetäänkin erityisesti näihin haasteisiin suunnattuja työmenetelmiä.

– Iso osa asiakasperheistämme on lastensuojelun asiakkaita. Teemme työtä myös sosiaalihuoltolain mukaisten palvelujen parissa, mikä tuo työhömme enemmän ennaltaehkäisevää näkökulmaa, jatkaa Kuisma.

Kuka minut löytäisi – kun lapsi on luvatta poissa sijaishuoltopaikastaan

Viranomaisen tulkinnan mukaan sijaishuoltopaikasta luvatta poistunut lapsi ei ole vaaraksi itselleen, ellei hän ole päihtynyt, itsetuhoinen tai käyttäydy aggressiivisesti muita kohtaan. Lapsen mennessä vieraaseen yksityisasuntoon hän ei ole automaattisesti vaarassa, eikä viranomaisen toimia tarvita.

Teinipojan murhasta Helsingin Koskelassa tulee joulukuussa kuluneeksi kaksi vuotta.

Osallistuimme Lastensuojelulaitos Konkari-kodista Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikön emännöimään tilaisuuteen yhdessä liki 30 muun palveluntuottajan kanssa. Sosiaalipäivystys ja poliisi yhdessä olivat tilaisuudessa mukana tuomassa meille lastensuojelun ammattilaisille tietoa viranomaisten toimintatavoista sijaishuoltopaikasta luvatta poistuneen lapsen saamiseksi takaisin sijaishuoltopaikkaansa. Yllä mainittu viranomaisen tulkinta on osa päivän aikana läpi käytyä aineistoa. Lisää tietoa voi lukea STM:n sivuilta.

Kun lapsi on karannut tai jättänyt palaamasta sovitusti sijaishuoltopaikkaansa, se aiheuttaa aina meissä ammattilaisissa huolta. Lakiin onkin jo jonkin aikaa ollut kirjattuna sijaishuoltopaikan velvollisuus etsiä lasta – ja aikamoisia salapoliiseja meistä lastensuojelulaitosten osaajista on jo tullutkin. Oma ammattietiikka joutuu kuitenkin koetukselle, kun viranomaiselta toivottu apu jää vain pyynnöksi. Sijaishuollossa on lapsia, jotka löydettäessä kieltäytyvät palaamasta ohjaajiemme kanssa takaisin sijaishuoltopaikkaansa. Lapsi ei viranomaisen mukaan ole tuolloin vaaraksi itselleen. Lapsi jää omilleen, yksityisasuntoon emme voi lasta mennä hakemaan. Etsintä jatkuu edelleen. Toivottavasti seuraavalla kerralla lapsi on jo valmis tulemaan mukaan.

Meillä sijaishuollon toimijoilla on yhteinen huoli. Lapsi on aina vaaraksi itselleen ollessaan luvatta poissa laitoksesta. Mitä on loppupeleissä lastensuojelu? Montako Helsingin Koskelan kaltaista murhenäytelmää meidän tulee kohdata, ennen kuin saamme muutoksia nykyisiin toimintamalleihin?

Saara Lindblad
yrittäjä, kasvatusjohtaja

Katso paikkatilanne verkkosivuilta »
www.konkari-koti.fi

Peruuta tilaus   |   Lue uutiskirje verkossa »