Lastensuojelun laitossijoitukset numeroina
Uutiskirje 25.8.2023 Katso verkossa »
Lastensuojelun laitossijoitukset numeroina

Kesä alkaa olla takanapäin ja lämpimistä keleistä huolimatta syksy jo kolkuttelee ovella. Kesällä on ollut aikaa ladata akkuja ja pohtia mihin suuntaan nykypäivän lastensuojelu ja sijaishuolto ovat matkalla. Selvää on, että kulurakenne sijaishuollossa on suuri, mutta olemme tilanteissa, joissa lapsia tai nuoria ei voida jättää oman onnensa nojaan ja moni perhe tälläkin hetkellä jonottaa apua. Tämä ei katso hintalappua. Sijaishuollon osuus psykiatrisen avun antajana on myös noussut vuosi vuodelta. Tuskin kukaan alunperin suunnitteli yhteiskunnan toimivan näin.

Lastensuojelulaitos Konkari-koti aloitti toimintansa nykymuotoisena marraskuussa 2016. Olemme tilastoineet sijoitukset numeroin, sijoituskunnittain sekä listanneet ylös muutamia muita yksityiskohtaisia huomioita sijoituksista. Tässä avaamme tilastoja liittyen Konkari-kotiin tehtyihin sijoituksiin. Asiakkaidemme yksityisyyden suojelemiseksi emme avaa sijoittavan kunnan tai kuntayhtymän tietoja emmekä tarkempia tietoja sijoituksista.

Asiakaspaikkoja Konkari-kodissa on 14. Vuoden 2022 loppuun mennessä Konkari-kotiin on sijoitettu 115 asiakasta. Sijoituksista kahdeksassa tapauksessa oli kyseessä saman lapsen sijoitus kahdesti.

Sijoitukset ovat olleet kiireellisiä sijoituksia, avohuollon tukitoimin sijoitettuja sekä huostaanotettujen lasten sijoituksia. Tilastoissa tarkastellaan lapsen tilannetta sijoituksen aloituspäivänä sekä kokonaissijoituksen kestoa.

  • Vuosina 2017 - 2019 sijoituksia tehtiin yhteensä 53kpl. Vuosien 2020 - 2022 aikana sijoituksia tehtiin 62kpl (nousua 14,5 prosenttia).
  • Kiireellisten sijoitusten määrä kaikista sijoituksista oli vuosina 2017 - 2019 55 prosenttia. Vuosina 2020 - 2022 kiireellisten sijoitusten määrä nousi 73 prosenttiin.
  • Vuosina 2017 - 2019 kiireellisen sijoituksen jälkeen lapsi palasi takaisin kotiin 28 prosentissa tapauksista, kun vuosina 2020 - 2022 kotiin palaamisprosentti oli 51.
  • Vuosina 2017 - 2019 kaikkien sijoitukseen tulleiden sijoituksen kesto oli 20 prosentissa tapauksista alle 60vrk. Vuosina 2020 - 2022 sijoituksista 47 prosenttia oli kestoltaan alle 60vrk.
  • Vuonna 2017 - 2019 kaikista sijoituksista huostaanottoon päätyi tai sijoitus tapahtui lapsen ollessa huostaanotettuna 42 prosentissa tapauksista. Vuonna 2020 - 2022 vastaava luku oli 32 prosenttia.
  • Vuosina 2017 - 2019 39 prosentissa tapauksista sijoituksen kesto oli 3-12kk, kun vuosina 2020 - 2022 sijoituksen kesto oli 31 prosentissa tapauksissa kestoltaan 3-12kk.
  • Yli vuoden kestäviä sijoituksia vuosina 2017 - 2019 kaikista sijoituksista oli 41 prosenttia. Vastaava luku vuosina 2020 - 2022 oli 22 prosenttia.

Tilastoista voimme nähdä monenlaista ja tehdä useita tulkintoja, kuten kiireellisten sijoitusten kasvun ja huostaanottojen vähentymisen. Syitä asioiden takana on varmasti moninaisia, mutta meille Konkari-kodin johdossa tilastojen ylläpitäminen ja seuraaminen on osa tiedolla johtamisen kulttuuria, jonka kautta osaamme kehittää yritystämme yhteiskunnan sitä tarvitsevaan suuntaan.

Uudet hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alusta. Jo nyt voimme nähdä sijoitusten voimakkaan vähenemisen kuluvan alkuvuoden aikana. Lasten ja perheiden pahoinvointi ja haastavat tilanteet tuskin ovat vähentyneet. Asioita on uudelleen organisoitu, mutta taloudellisilla päätöksillä uskomme myös olevan osuutta asiaan. Onko apua tarvitsevalla lapsella sittenkin hintalappu, joka sanelee lapsen ja perheen jäämisen avun ulkopuolelle?

Saara Lindblad, toimitusjohtaja

Konkari-kodissa, Puistolassa töitä osaavalle sosiaalialan ammattilaiselle

Meiltä lastensuojelulaitos Konkari-kodista, Puistolan yksiköstä aukeaa ohjaajan paikka vakituiseen työsuhteeseen. Ohjaajan työ Puistolassa on kolmivuorotyötä ja pitää sisällään kiireellisesti sijoitettujen lasten arviointia eri työmenetelmin, arjen ohjaustyötä sekä mahdollisuuden työskennellä lastensuojelun systeemisellä työotteella lasten ja heidän perheidensä kanssa.

Puistolan yksikössä asuu seitsemän lasta. Työ meillä perustuu vahvaan omaohjaajatyöskentelyyn ja lastensuojelun systeemiseen työotteeseen.

Tarjoamme ohjaajillemme sisäisen koulutusohjelman, kultuuri- ja hyvinvointiedun, vapaaehtoisen vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen sekä kilpailukykyisen palkan, johon työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa pitkällä sitoutumisella työnantajan palvelukseen.

Odotamme sinulta AMK:n tai vastaavan opistotason sosiaalityön tutkintoa (sosionomi AMK / sosiaalikasvattaja), oma-aloitteisuutta sekä hyviä suullisia että kirjallisia vuorovaikutustaitoja. Kokemuksen lastensuojelutyöstä katsomme vahvaksi eduksi.

Ajokortti työtehtävässä on välttämätön.

Paikka voidaan täyttää heti sopivan henkilön löydyttyä.

Jos kiinnostuit:

Lisätietoja antaa henkilöstöjohtaja Jussi Mäkelä p. 050 521 8358 (ark. 8-16)

Hakemukset sähköpostilla osoitteeseen rekry@konkari-koti.fi

Hakuaika päättyy 10.9.2023 tai sopivan henkilön löydyttyä

Hei opettaja!

Olen sijoitettu lapsi koulussa.  En ole huonompi kuin muut, mutta ajoittain koti-ikävä vie minut muihin ajatuksiin.  Pohdin, miksi en voi asua kotona? Olen sijoitettu.

Minulla on unelma. Unelma perheestä, unelma ammatista. Unelmissani olen tasavertainen, kuten muut. Olen sijoitettu.

Teen isänpäiväkortin ja äidille virkkaan patalapun. Puhelimessani taustakuva minusta isäni sylissä. Äitini soitti viime viikolla, tulee ehkä käymään, jos kiireiltään ehtii. Olen sijoitettu.

Hei opettaja, katso minua, näe taakseni. Haluan niin kovin olla kuin muut. Olen sijoitettu.

Katso paikkatilanne verkkosivuilta »
www.konkari-koti.fi

Peruuta tilaus   |   Lue uutiskirje verkossa »