Tervetuloa glögille 15.12. Konkari-kotiin
Uutiskirje 25.8.2023 Katso verkossa »
Tervetuloa tutustumaan tulevaisuuden lastensuojeluun 15.12.

Tervetuloa Konkari-kodin perinteiseen jouluglögitapahtumaan.
Tutustutaan yhdessä kotimme seinien sisään ja Konkarin
arjen toimintaan. Kerromme, miten systeeminen työote näkyy
arjessamme, miten lastensuojelulaitoksessa vietetään kotiarkea
ja mitä työyhteisöömme kuuluu.

Vaihdetaan kuulumisia, näkemyksiä ja ajatuksia lastensuojelun
tulevaisuudesta – niin ja otetaan kuppi kuumaa jouluista glögiä.
Pannu kuumana ja konkarilaiset valmiina vastaanottamaan
vieraita perjantaina 15.12. klo 12–16, os. Annankatu 14!
Olet lämpimästi tervetullut kotiimme!

Lapset päihteiden käyttäjinä

Konkari-kodissa tämän syksyn aikana on huolta nostanut lasten päihteiden käyttö ja erityisesti hyvin nuorten lasten vakava päihdekäyttäytyminen. Nuorimmat päihteitä käyttävät lastensuojelun asiakkaat ovat 13 -14 -vuotiaita ja usein he kertovat aloittaneensa päihdekokeilut jo alakouluikäisinä.

- Meissä työntekijöissä ilmiö aiheuttaa vakavaa huolta. Eräs lapsi kertoi lähteneensä ostamaan tupakkaa, mutta ei löytänyt hakijaa. Lapsi päätyi ostamaan huumausaineeksi luokiteltavia Ksaloleita, kun niitä oli helpommin tarjolla, kertoo Konkari-kodin yksikön johtaja Laura Helander.

Suomessa alaikäisten päihdekuntoutus toteutetaan pääsääntöisesti lastensuojelulaitoksissa, jotka kertovat profiloituvansa päihdeongelmaisten lasten hoitoon. Tällaiset laitokset kuitenkin toimivat saman lain alaisuudessa, kuin muutkin lastensuojelulaitokset eikä tarvittava rajaaminen ole aina mahdollista siinä määrin, mitä alaikäinen päihteidenkäyttäjä tarvitsisi.

Konkari-kodissa vakavan ja akuutin päihdeongelman hoitaminen voi olla haastavaa. Keskeinen sijainti kaupunkiyksikkönä tarjoaa houkutuksia ja perustason yksikön henkilöstöresurssi ei aina ole riittävä vaativan päihdekatkaisun hoitoon. Kiireellisen sijoituksen aikana teemmekin paljon yhteistyötä sosiaalityöntekijöiden kanssa, jotta lapselle löytyy paikka, jossa hänen päihdekäyttäytymisensä saa parhaan mahdollisen avun. Usein päihteiden käyttöön liittyy myös väkivallan uhka sekä henkilökuntaa että muita asiakkaita kohtaan.

- Asiakkaiden sekä henkilökunnan turvallisuus onkin meille ykkösasia, jatkaa Helander.

”Huumekokeilut ovat viisinkertaistuneet Suomessa 90-luvun alkupuolelta lähtien. Tavallisinta kokeilut ja käyttö on 25–34-vuotiailla nuorilla aikuisilla, joista lähes puolet (47 %) oli Huumekyselyn mukaan kokeillut huumeita joskus elämänsä aikana.”  (THL päihdetutkimus 2022)

7-vuotias Konkari-koti kurkottaa kohti tulevaisuutta

Konkari-kodin nykymuotoisena kuljettu taival on kestänyt jo 7-vuotta. Tuohon aikaan mahtuu yli 150 sijoitettua lasta ja heidän perhettään sekä muutamia vaihtuneita työntekijöitäkin. Päälimmäisenä kuitenkin on kiitollisuus. Jokainen lapsi ja perhe ovat rikastuttaneet meitä. Jokainen työntekijä on omalla panoksellaan antanut meille ripauksen sitä, mitä olemme tänä päivänä.

Tulevaisuus lastensuojelussa on kristallipalloon kurkistamisen varassa. Elämme haastavia aikoja, sillä lasten ja perheiden hyvinvointi on monien mittausten mukaan heikommassa tilanteessa, kuin koskaan. Samaan aikaan hyvinvointialueiden talous laittaa luopumaan monista tilanteiden korjaamiseksi tehtävistä toimenpiteistä ja erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyden haasteisiin vastaaminen on ollut pitkään jo vaillinaista.

Onnistumisemme koostuvatkin pienistä asioista. Tänään se voi olla yksittäisen perheen jälleenyhdistäminen ja huomenna lapsen onnistunut koulupäivä. Jokin päivä se voi olla lapsen luottamuksen voittaminen tai onnistunut nukkumaan meno.

Konkari-kodissa tulevaisuuden lastensuojelu nähdään koko perheen kanssa tehtävänä työskentelynä, jossa tavoitteiden saavuttamiseksi saamme toimia yhdessä vanhempien kanssa kasvatuskumppaneina.

Saara Lindblad, kasvatusjohtaja

Katso paikkatilanne verkkosivuilta »
www.konkari-koti.fi

Peruuta tilaus   |   Lue uutiskirje verkossa »