Uutiskirje 25.8.2022 Katso verkossa »
Kesän jälkeen uusi kouluvuosi tuo lastensuojelun arkeen toivottua rytmiä ja turvaa

Lastensuojelulaitos Konkari-kodissa on vietetty kesää perinteisesti. Yöunia on saanut jatkaa aamuisin hieman pidempään, ja päivän aktiviteetit ovat olleet kesäisiä, kuten uimista ja leireilyä. Lapset ovat lomailleet tiheään perheidensä ja sukulaistensa luona.

Kaiken vapauden keskellä koulujen aloitus tuo arkeen kuitenkin aina toivottua rytmiä ja turvallisuutta. Konkari-kodin lapsista noin puolet käyvät ammatillista koulutusta Porin alueen ammattioppilaitoksissa. Osa suorittaa vielä oppivelvollisuuttaan peruskouluissa. Konkari-kodin ylivoimaisiin etuihin kuuluu sen keskeinen sijainti koulujen ja lyhyiden bussiyhteyksien läheisyydessä.

– Lastensuojelussa terapeuttinen arki luo parhaimmillaan vahvaa turvallisuuden tunnetta. Arki koostuu päivittäisistä rutiineista niin koulussa kuin Konkari-kodissakin. Säännölliset ruokailut, nukkumaanmenot ja muu ennakoitavuus arjessa tuovat erityisesti nepsy-haasteiden kanssa oireilevien lasten arkeen toivottua turvallisuutta, Konkari-kodin yksikön johtaja Laura Helander kertoo.

Itsenäistyen kohti omaa elämää

Konkari-kodin Annalan asuinyksikkö opettaa itsenäistymisen taitoja jo ennen lapsen kasvamista täysi-ikäiseksi. Itsenäistyminen, omaan asuntoon muuttaminen ja itse omista asioista vastaaminen kuulostavat monen lapsen mielestä usein hienoilta ja tavoittelemisen arvoisilta. Tästäkin huolimatta usea lapsi kertoo jännittävänsä ja jopa hieman pelkäävänsä omilleen muuttoa.

Lastensuojelun sijaishuollossa lapsesta tulee nuori, ja hän muuttaa omilleen 18-vuotiaana. Joskus se on liian varhain, kun nuori tarvitsisi vielä tukea ja voimaantumista, ennen kuin on valmis kantamaan itsestään vastuun. Joskus lapsi palaa tässä vaiheessa vielä vanhempiensa luo, mutta usein suuntana on ensimmäinen oma asunto.

Lapset reagoivat itsenäistymiseen eri tavoin. Joku ”jumiutuu” kotiin, ja toinen ei puolestaan viihdy kotona lainkaan. Kolmas ei selviä taloudellisista haasteistaan, ja neljännen elämänhallinta on hukassa. On tietysti lapsia, joiden itsenäistyminen sujuu lähes ongelmitta. Konkari-kodin kasvatusjohtaja Saara Lindblad tunnistaa haasteen.

– Konkari-kodissa olemme mahdollistaneet lapsen asumisen Konkari-kodin Annalan itsenäistymiseen valmentavassa yksikössä myös täysi-ikäisenä. Välillä viranomaistoiminta muodostuu haasteeksi. Siinä, missä Lounais-Suomen aluehallintoviranomainen hyväksyy täysi-ikäisen lapsen jälkihuollon sijoituksen lastensuojelulaitoksessa, niin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviranomaisella on eriävä linjaus. Onneksi satakuntalaisia lapsia olemme toistaiseksi voineet auttaa itsenäistymisen kynnyksellä, Lindblad kertoo.

Perheiden tulee saada tukea ympäri vuoden
Lastensuojelun sijaishuollossa sijoitukset vähenevät kesällä. Onko oikeasti niin, että perheiden haasteet niin ikään vähenevät vai ovatko asiakkaat vain viranomaisten ulottumattomissa? Asia voi olla monenkin yhtälön summa, mutta varmaa on, että työvoiman saatavuus sosiaalialalla on muun sotealan ohella vähintäänkin haasteellinen.
 
Toisin kuin sijaishuollon palveluissa, kunnan sosiaalityöntekijöille ei ole mahdollista palkata sijaisia loman ajaksi. Kollegat ottavat vastuulleen useiden työntekijöiden asiakasperheet, ja moni perhe jää odottamaan apua kesän yli syksyyn. Usein syyskuussa ovet laitoksissakin käyvät tiheään tahtiin.
 
Konkari-kodissa on heinäkuun puolesta välistä asti ollut myös vapaa paikka. Tutut sijoittajatahot ovat lomailleet, ja uutta asiakasta on saatu odottaa. Lastensuojelu kaipaa ripeästi yhteiskunnan tukisysteemin muutosta. Tuki tulee perheille saada turvattua samalla volyymilla – oli kesä tai talvi.
 
– 16-vuotisen lastensuojelu-urani aikana trendi on lähes poikkeuksetta ollut samanlainen. Juhannuksesta koulujen aloitukseen on hiljaista. Sama trendi näkyy terveydenhuollon puolella. Kesällä loma-aikaan myös asiakkaat vähenevät, kertoo Konkari-kodin sijoituksista vastaa kasvatusjohtaja Saara Lindblad
 
Konkari-kodissa on tällä hetkellä yksi paikka avoinna. Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä Saaraan. Yhteystiedot löydät Konkari-kodin verkkosivuilta

Katso paikkatilanne verkkosivuilta »
www.konkari-koti.fi

Peruuta tilaus   |   Lue uutiskirje verkossa »