Lastensuojelun sijaishuollossa haasteita sijoituspaikan valinnan kanssa
Uutiskirje 30.3.2023 Katso verkossa »
Yrittäjänä sotemurroksessa

Vaalien alla media nostaa esiin yhteiskunnan haasteita ja poliitikot antavat lupauksiaan kansalaisille. Poliitikkojen puolesta jaksan uskoa, että valtaosa yrittää myös viedä lupauksiaan käytäntöön asti.

Haluan myös nostaa esiin lastensuojelussa vallalla olevan epäkohdan, jossa me yrittäjät ja palveluntuottajat emme ole kuskin paikalla, päinvastoin. Yrittäjä katsoo tilannetta sivusta – soteyrittäjä on uudistuksen ja muutosten pyörityksessä pelinappulan roolissa.

Me pienet soteyrittäjät olemme vaakalaudalla, kun emme tiedä, kumpaan suuntaan laivaa viedään. Lastensuojelun avopalveluista leikataan pudottaen yksityisen sektorin toimijat ulos ja tuottamalla palveluja ensisijaisesti sotealueen omalla kapasiteetilla. Olen ymmälläni. Sotealueiden oma tuotanto ei riitä kysyntään. Lisäksi ostopalvelu tulee kokonaisuudessaan edullisemmaksi.

Lastensuojelun sijaishuollossa ihmetyttää sama käytäntö. Esimerkiksi v. 2020 entisen Porin perusturvan alueella kiireellisen lapsen sijoitus kunnan omaan yksikköön maksoi 397 euroa vuorokaudessa, kun ostopalveluna saman palvelun sai meiltä yksityiseltä palveluntuottajalta 259 eurolla.

Yrittäjät kantavat vastuuta myös yhteiskuntamme elinkeinosta yhdessä julkisen sektorin kanssa. Satakunnan alueella noin 5000 sotealan työntekijää työskentelee päätoimisesti yksityisellä tai kolmannella sektorilla.

Satakunnan Yrittäjät otti asiaan kantaa ja esitti monituottajamallin kirjaamista strategiaan, esitys kirjattiin strategiaan Satakunnan hyvinvointialueen valtuustossa. Monituottajamallin keskeisenä sisältönä on, että sotepalveluiden tuotannossa otetaan huomioon tasavertaisesti niin yksityisen, kolmannen kuin julkisenkin sektorin palveluntuottajat. Uudistuksen tärkeimmät tavoitteet olivat parantaa palvelujen saatavuutta, hillitä kustannusten kasvua ja tuottaa enemmän terveyttä sekä hyvinvointia tasavertaisesti.  Missä kohtaa tiedonkulkua katkeaa yhteys? Viranomainen tulkitsee strategiaa niin, että yksityinen ja kolmassektori tukevat vain tarvittaessa julkista. Pidetään yhdessä huoli, että tavoitteet ovat saavutettavissa. Aluevastuu on yhteinen asiamme.

Onnea kaikille kansanedustajaehdokkaille vaaleihin ja muistakaa äänestää!

Konkari-koti - Saara Lindblad

 

 

Opiskelijapolulta työelämään; haaveet todeksi

Lähihoitaja, nuoriso- ja yhteisöohjaaja Julia Turunen avaa tottuneesti Konkari-kodin etuoven ja aloittaa työpäivänsä. Julia on opiskelun ohessa tehdyn sijaisjakson jälkeen vakinaistettu Konkari-kodin työntekijätiimiin tänä keväänä. Tämä on ollut Julian haaveena jo kauan.

- Lastensuojelussa työskentely on ollut pitkäaikainen haaveeni, joka mahdollistui Konkari-kodissa. Vuonna 2020 aloitin Satakunnan ammattikorkeakoulussa sosiaalialalla sosionomi (AMK) opinnot, joista tavoitteeni on valmistua tämän vuoden aikana. Kertoo Turunen.

Tänään Julian työpäivä alkaa muutamaa tuntia aiemmin, ennen kuin hän pääsee kahvikupin äärellä kuulemaan päivän akuutit asiat edelliseltä työvuorolta ja jakamaan iltavuoron tehtävät työparinsa kanssa. Tänään on mahdollisuus toteuttaa johtajuusharjoitteluun liittyviä tehtäviä yhdessä Konkari-kodin johtajan kanssa. Julia pääsee tutustumaan työvuorolistan laatimiseen.

- Alussa, kun tein ensimmäisiä vuorojani Konkari-kodissa, kiinnitin huomiota hyvään ja lämpimään vastaanottoon niin nuorilta kuin työntekijöiltäkin. Koin itseni tervetulleeksi taloon ja pääsin välittömästi osaksi porukkaa. Harjoitteluun tullessa taisin jollekin ohjaajalle sanoa, että tavoitteeni on tulla yhtä hyväksi ammattilaiseksi, kun hänkin on, jatkaa Turunen.

Julia suorittaa Konkari-kodissa viimeistä johtajuusharjoitteluaan ja tekee opinnäytetyötään. Julia kertoo oppineensa paljon yhteistyöstä perheiden ja eri tahojen kanssa. Hän osaa arvostaa työntekijöillä ja asiakkaillakin olevaa mahdollisuutta vaikuttaa itse Konkari-kodin arkeen, tekemiseen ja toimintaan.

- Toivon, että Konkari-kodissa työskentely valmistaa minut paremmaksi alan ammattilaiseksi ja innolla haluan oppia ja kouluttautua lisää päättää Turunen.

Illan ohjelmassa on itsenäistyvän nuoren kanssa ruuanlaiton opettelua ja kausikoosteen kirjoittaminen puhtaaksi.

Kesätöihin Konkari-kotiin

Lastensuojelulaitos Konkari-koti etsii kesätyöntekijää. Työ pitää sisällään pääasiassa arjen ohjaustyötä 13-17-vuotiaiden lasten kanssa. Konkari-kodissa asuu 14 lasta, joista seitsemän Puistolan yksikössä ja seitsemän Annalan yksikössä. Puistolassa työskennellään kolmessa vuorossa.

Tarjoamme kesätyöntekijöillemme osaavan ja mukavan työyhteisön lisäksi mahdollisuuden osallistua omaohjaajatyöhön sekä mahdollisuuden työskennellä systeemisellä työotteella lasten ja heidän perheidensä kanssa

Koulutusvaatimuksenamme on sosiaali- ja terveysalan tutkinto. Lisäksi arvostamme oma-aloitteisuutta, hyviä suullisia ja kirjallisia vuorovaikutustaitoja sekä tiimityötaitoja. Ajokortti työtehtävässä on välttämätön. Työntekijä perehdytetään työtehtäväänsä.

Tietoja hakua varten:
– työ alkaa 1.6. tai sopimuksen mukaan
– paikka täytetään heti sopivan hakijan löydyttyä
– hakemukset: rekry@konkari-koti.fi
– lisätietoja kesätyöstä antaa Jussi Mäkelä, puh. 050 521 8358 arkisin klo 8–16

Jusa-Kodit Oy:n lastensuojelulaitos Konkari-kodin visio on olla luotettava kumppani ja työnantaja Satakunnan ja Etelä-Suomen alueella. Haluamme erottua tuottamalla tulevaisuuden lastensuojelua jo tänään.

Porin keskustassa sijaitsevassa lastensuojelulaitos Konkari-kodissa lapset ja nuoret ovat ammattilaisten käsissä. Yhdessä luomme hyvän elämän edellytykset ja rakennamme lasten ja nuorten elämänhallinnan keinoja. Yhteistyössä perheiden kanssa tuemme itsenäistymistä sekä vastuun kantamista.

Katso paikkatilanne verkkosivuilta »
www.konkari-koti.fi

Peruuta tilaus   |   Lue uutiskirje verkossa »