Timo hyppäsi varhaiskasvatuksesta lastensuojelutyöhön

Timo Nissinen aloitti hoidon ja kasvatuksen ohjaajana Konkari-kodissa tammikuussa 2022. Lastensuojelun työntekijänä Timo on tuore kasvo, vaikka työelämää on takana useampi vuosikymmen.

– Ennen Konkari-kodille tuloani toimin varhaiskasvatuksessa 35 vuotta. Työskentelin sinä aikana lähes kaikissa päiväkodin työtehtävissä, päiväkotiapulaisesta päiväkodin johtajaan. Työporukka edellisessä työpaikassani oli huippu, mutta pitkä rupeama samalla alalla sai miettimään muitakin vaihtoehtoja, Timo kertoo.

Lastensuojelu oli kiinnostanut Timoa jo työuran alkuaikoina suoritetusta harjoittelusta lähtien. Sattumalta hän huomasi sosiaalisessa mediassa Konkari-kodin työpaikkailmoituksen, uskaltautui ottamaan yhteyttä ja sai haastattelun jälkeen paikan.

Laajasta perehdytyksestä sai hyvän startin

Ensimmäisen neljän kuukauden jälkeen Timo kertoo viihtyneensä Konkari-kodissa todella hyvin. Perehdytys sujui useamman eri esimiehen ja työkaverin ohjaamana. Kaksi kokonaista työvuoroa oli varattu perehtymiselle, joka jatkui kertauspäivällä myöhemminkin.

– Näin laajaa ja hyvää perehdytystä ei itselläni ole ennen ollut. Olen tykännyt kauheasti siitä klangista, jolla täällä tehdään työtä. Meininki on kannustava ja opastava, ympärillä on taitavia ammattilaisia ja esimieskaarti tukee vilpittömästi. Työhön sisältyvistä haasteista huolimatta tänne on ollut hyvä tulla.

Konkari-kodissa tehdään kolmivuorotyötä. Työvuoron aloittaminen on helppoa, sillä päivän kulusta saa edellisen työvuoron tehneiltä työkavereilta hyvän raportin ennen oman vuoron alkua. Timo on työskennellyt eniten iltavuoroissa, ja se on ollut hänelle mieleistä. Jaksamisestaan Timo huolehtii liikkumalla ja lepäämällä riittävästi. Hän harrastaa uimista, kuntosalilla käymistä, pyöräilyä, frisbeegolfia, tennistä ja koiran kanssa ulkoilua. Myös unirytmistä huolehtiminen, esimerkiksi ennakkoon nukkuminen ennen yövuoroa, auttaa jaksamaan ja lisää hyvinvointia.

Virtaa täynnä uuteen työpäivään

Työ merkitsee Timolle paljon. Kun töissä viihtyy, saa haasteita ja pärjää, niin se näkyy myös fiiliksessä. Timo saa ilon kokemuksia varsinkin vuorovaikutuksesta nuorten kanssa. Aiemmasta työkokemuksesta Timo kokee eniten olleen hyötyä monipuolisesta yhteystyöstä vanhempien kanssa.

– Olen virtaa täynnä. Töihin lähtiessä minulla on levollinen ja positiivisen odottavainen fiilis. Tulen töihin avoimin mielin.

Timo pitää työnsä monipuolisuudesta. Musiikkiin liittyvät työtehtävät ovat erityisen mieluisia, sillä Timo on harrastanut musiikkia koko ikänsä ja myös opettanut bändisoittamista. Timo kokee musiikin olevan hieno väline, jonka avulla voi päästä nuoren kanssa samalle aaltopituudelle.

Lastensuojelun kuormittavuudesta huolimatta Timo ajelee rauhallisin mielin töistä kotiin Raumalle. Konkari-kodin kasvatusideologia ja -kulttuuri antavat varmuutta työpäiviin. Systeeminen lastensuojelumenetelmä ja moniammatillinen työyhteisö valavat uskoa ja luottamusta arkeen.

– Konkari-kodissa lastensuojelutyötä tehdään laaja-alaisesti siten, että se kantaa hedelmää tulevaisuuteen. Ongelmien sijaan tarkastellaan kokonaisuutta ja pureudutaan juurisyihin. Tässä porukassa on hyvä olla. Olen onnenpekka, kun olen johkaantunut tänne töihin.

 

Kuva: Veera Korhonen, Apu-terveys

 

 

Jaa: