Itsenäistyen kohti omaa elämää

Konkari-kodin Annalan asuinyksikkö opettaa itsenäistymisen taitoja jo ennen lapsen kasvamista täysi-ikäiseksi. Itsenäistyminen, omaan asuntoon muuttaminen ja itse omista asioista vastaaminen kuulostavat monen lapsen mielestä usein hienoilta ja tavoittelemisen arvoisilta. Tästäkin huolimatta usea lapsi kertoo jännittävänsä ja jopa hieman pelkäävänsä omilleen muuttoa.

Lastensuojelun sijaishuollossa lapsesta tulee nuori, ja hän muuttaa omilleen 18-vuotiaana. Joskus se on liian varhain, kun nuori tarvitsisi vielä tukea ja voimaantumista, ennen kuin on valmis kantamaan itsestään vastuun. Joskus lapsi palaa tässä vaiheessa vielä vanhempiensa luo, mutta usein suuntana on ensimmäinen oma asunto.

Lapset reagoivat itsenäistymiseen eri tavoin. Joku ”jumiutuu” kotiin, ja toinen ei puolestaan viihdy kotona lainkaan. Kolmas ei selviä taloudellisista haasteistaan, ja neljännen elämänhallinta on hukassa. On tietysti lapsia, joiden itsenäistyminen sujuu lähes ongelmitta. Konkari-kodin kasvatusjohtaja Saara Lindblad tunnistaa haasteen.

– Konkari-kodissa olemme mahdollistaneet lapsen asumisen Konkari-kodin Annalan itsenäistymiseen valmentavassa yksikössä myös täysi-ikäisenä. Välillä viranomaistoiminta muodostuu haasteeksi. Siinä, missä Lounais-Suomen aluehallintoviranomainen hyväksyy täysi-ikäisen lapsen jälkihuollon sijoituksen lastensuojelulaitoksessa, niin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviranomaisella on eriävä linjaus. Onneksi satakuntalaisia lapsia olemme toistaiseksi voineet auttaa itsenäistymisen kynnyksellä, Lindblad kertoo.

Jaa: