Yrittäjänä sotemurroksessa

Vaalien alla media nostaa esiin yhteiskunnan haasteita ja poliitikot antavat lupauksiaan kansalaisille. Poliitikkojen puolesta jaksan uskoa, että valtaosa yrittää myös viedä lupauksiaan käytäntöön asti.

Haluan myös nostaa esiin lastensuojelussa vallalla olevan epäkohdan, jossa me yrittäjät ja palveluntuottajat emme ole kuskin paikalla, päinvastoin. Yrittäjä katsoo tilannetta sivusta – soteyrittäjä on uudistuksen ja muutosten pyörityksessä pelinappulan roolissa.

Me pienet soteyrittäjät olemme vaakalaudalla, kun emme tiedä, kumpaan suuntaan laivaa viedään. Lastensuojelun avopalveluista leikataan pudottaen yksityisen sektorin toimijat ulos ja tuottamalla palveluja ensisijaisesti sotealueen omalla kapasiteetilla. Olen ymmälläni. Sotealueiden oma tuotanto ei riitä kysyntään. Lisäksi ostopalvelu tulee kokonaisuudessaan edullisemmaksi.

Lastensuojelun sijaishuollossa ihmetyttää sama käytäntö. Esimerkiksi v. 2020 entisen Porin perusturvan alueella kiireellisen lapsen sijoitus kunnan omaan yksikköön maksoi 397 euroa vuorokaudessa, kun ostopalveluna saman palvelun sai meiltä yksityiseltä palveluntuottajalta 259 eurolla.

Yrittäjät kantavat vastuuta myös yhteiskuntamme elinkeinosta yhdessä julkisen sektorin kanssa. Satakunnan alueella noin 5000 sotealan työntekijää työskentelee päätoimisesti yksityisellä tai kolmannella sektorilla.

Satakunnan Yrittäjät otti asiaan kantaa ja esitti monituottajamallin kirjaamista strategiaan, esitys kirjattiin strategiaan Satakunnan hyvinvointialueen valtuustossa. Monituottajamallin keskeisenä sisältönä on, että sotepalveluiden tuotannossa otetaan huomioon tasavertaisesti niin yksityisen, kolmannen kuin julkisenkin sektorin palveluntuottajat. Uudistuksen tärkeimmät tavoitteet olivat parantaa palvelujen saatavuutta, hillitä kustannusten kasvua ja tuottaa enemmän terveyttä sekä hyvinvointia tasavertaisesti.  Missä kohtaa tiedonkulkua katkeaa yhteys? Viranomainen tulkitsee strategiaa niin, että yksityinen ja kolmassektori tukevat vain tarvittaessa julkista. Pidetään yhdessä huoli, että tavoitteet ovat saavutettavissa. Aluevastuu on yhteinen asiamme.

Onnea kaikille kansanedustajaehdokkaille vaaleihin ja muistakaa äänestää!

Konkari-koti - Saara Lindblad
Konkari-koti – Saara Lindblad

 

 

Jaa: