Työntekijäjärjestöjen kohteena lapset, vammaiset ja vanhukset

Yksityisen sosiaalipalvelualan ammattijärjestöt ovat ottaneet ns. kovat käyttöön vaatiessaan työntekijöiden palkkoihin tuntuvia korotuksia. Aiemmin kunnallisella puolella päädyttiin noin seitsemän prosentin korotuksiin. Nyt vaatimus yksityisellä puolella on lähes puolet enemmän. Vuoronvaihto ja ylityökielto on jo jatkunut tovin ja kohteeksi ovat joutuneet hauraat vanhukset, vammaiset ja haavoittuvimmissa tilanteissa olevat lapset ja lapsiperheet. Työntekijät ovat aloittaneet lakon ja lakon on uhattu laajentua entisestään.

Työnantajapuoli on tarjonnut 11,2 prosentin palkankorotuksia, mutta työntekijäosapuoli ei ole tähän suostunut. Mitä se tarkoittaa pienelle yksityiselle yritykselle?

  • Yksityisen palveluntuottajan rahoitus on täysin riippuvainen julkisesta rahoituksesta, jossa yritysten palvelujen hintalappu on kilpailutuksessa määritelty kiinteäksi. Vuositasolla useiden kymmenien tuhansien palkankorotukset tulevat varmasti näkymään yksityisten palveluntuottajien työn laadussa ja jopa yritysten konkursseina, avaa Konkari-kodin toimitusjohtaja Saara Lindblad.

Lakko yksityisessä lastensuojelulaitoksessa ei mahdollista ovien sulkemista lakon ajaksi. Yrittäjän on jostain hankittava työvoima eikä koulutettuja työntekijöitä ole riittävästi tarjolla.

  • Tämä voi tarkoittaa monelle lapselle ja perheelle vieraan aikuisen läsnäolon ja mahdollisesti kouluttamattomien henkilöiden palkkaamisen heitä koskeviin työtehtäviin jatkaa Lindblad.
Jaa: