Yrittäjänä lastensuojelun arjessa

Marraskuussa on kulunut viisi vuotta siitä, kun ryhdyimme lastensuojelulaitos Konkari-kodin yrittäjiksi.

Olen näiden vuosien aikana pohtinut paljon yrittäjyyttä sote-alalla. Alamme yrittäjätarinat ovat hyvin toisenlaisia kuin julkisuudessa nähdyt menestystarinat, joissa yrittäjä on esimerkiksi puolivahingossa keksinyt teknologian rajapintaa helpottavan työkalun, myynyt sen isolle IT-alan yritykselle ja saanut sillä suuren taloudellisen hyödyn. Iloitsen onnistumisesta.

Pysähdyin eräänä päivänä liikennevaloihin ja seurasin ympärilläni kulkevia ihmisiä. Kiireisiä ihmisiä menossa ja tulossa – kuka mistäkin. Oman aamuni olin viettänyt perheessä, josta otimme lapsen mukaamme vanhempien jäädessä kyynelsilmin kotiin. Nämä ovat myös ammattilaiselle riipaisevan vaikeita hetkiä.

Meidän menestystarinamme syntyvät niistä hetkistä, kun lapsi palaa vanhempiensa luokse tai kun vanhempi voi paremmin ja on valmis kohtaamaan lapsensa uudelleen.

Yritystoimintamme on verovaroista tuotettavaa toimintaa. Haasteena on, ettei lastensuojelualan yrityksen vahvaa taloudellista toimeentuloa katsota hyvällä. Vakavaraisuus on meille, kuten mille tahansa organisaatiolle, tärkeää laadukkaan ja pitkäjänteisen toiminnan kannalta.

On hyvä muistaa ja tiedostaa, että lastensuojelussa menestystarinoita luovat ne yrittäjät, jotka osaavien ammattilaistensa avulla kykenevät eheyttämään rikki menneitä pieniä sieluja ja tukemaan vanhemmuuden monimutkaiseen labyrinttiin eksyneitä. Tässä menestystarinassa nuori ei myöhästy viikon aikana kertaakaan koulusta, palaa sovitusti takaisin kotiin tai viettää vanhempiensa kanssa jouluaaton selvin päin. Lastensuojelun menestystarinassa vahvistetaan onnellisen elämän kivijalkaa – perusta kerrallaan.

Saara Lindblad
yrittäjä
Lastensuojelulaitos Konkari-koti

Jaa: